Facebook

EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT NYITÓ KONFERENCIA ÖSSZEFOGLALÓ, Veszprém, 2013. április 16-17.

Az idei Európai Mobilitási Hét előkészítéseként 2013. április 16-án és 17-én kétnapos nyitókonferenciát szervezett a Nemzeti fejlesztési Minisztérium Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével a Királynék Városában, Veszprémben. A rendezvény védnöke Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár volt.

Az első napon Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterének, valamint Peter Staelens, brüsszeli EMH koordinátor köszöntői után szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Az első szekcióban Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármester számolt be Veszprém város energiahatékonyság és mobilitás-menedzsment területén elért eredményeiről. Ezután dr. Falvai Mátyás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának munkatársa tolmácsolta Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár úr szavait az Európai Mobilitási Hét vonatkozásában. Ezt követően dr. Orbán Hunor, a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet-megőrzési Főosztály főosztályvezető-helyettesének előadása hangzott el „Levegőtisztaság-védelmi szabályozás felülvizsgálata, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése” címmel. Végül Simon Szabolcs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály munkatársa beszélt a Közösségi Kerékpározási Rendszerről, mint a nem motorizált közösségi közlekedés fejlesztésének eszközéről.

A második szekcióban elsőként dr. Domokos Endre, a Pannon Egyetem Környezetmérnök Intézetének egyetemi docensének szakmai prezentációját hallhattuk a levegőtisztaságról. Majd Mogyorossy Tibor, az Otobus Kft. ügyvezetőjének előadása hangzott el az elektromos és a biogáz-üzemű járművekről. Ezután Lőkös László, MÁV-Thermint Hegesztő Kft. ügyvezető igazgató tartott bemutatót „Polimer- kompozitok a közlekedésépítésben” címmel. Végül, Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. tulajdonosa beszélt az innovatív magyar fejlesztésekről a nulla-emisszió jegyében.

A szakmai előadásokat követően Veszprém közlekedésfejlesztési eredményeit bemutató városnézés következett. Az egy órás buszos városnézés alkalmából a résztvevők megtekintették a megújult Séd-völgyet, a Veszprémi Arénát, a belváros rehabilitáció keretében megújuló Kossuth utcát, az épülő körforgalmakat, valamint a 11 kilométer hosszú kerékpárút-hálózatot.

A második napon Peter Staelens, brüsszeli EMH európai koordinátor kezdte az előadássorozatot, aki beszámolt az EMH európai hátteréről, a program tartalmi elemeiről és a nemzetközi tapasztalatokról. Ezután Szerencsi Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium EMH nemzeti koordinátora tartott tájékoztatást a költséghatékony kampány megszervezésének lehetőségeiről. Majd Fucsku Anita, veszprémi EMH helyi koordinátor beszélt a 2012. évi veszprémi sikeres kampányról. Végül Gradvolt Szilveszter r. őrnagy, a pécsi Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára bemutatta Pécs Város Városi Baleset-megelőzési Bizottságát és a Mobilitási Héten szervezett programjait.

A második szekcióban „Ötletbörze az idei kampány „Tiszta levegő – Mozdulj érte!” megvalósításához” címszóval egy kerekasztal-beszélgetést tartottunk az önkormányzatok szervezőinek részvételével, amelyen a kedves kollégáknak lehetőségük volt megosztani egymással eddigi tapasztalataikat és az idei évre vonatkozó elképzeléseiket. A korábbi sikerek és esetleges nehézségek megbeszélése, az ötletetek, vélemények cseréje nagyban hozzájárulhat egy még sikeresebb, még gördülékenyebb kampány lebonyolításához.

A közösen eltöltött ebéd után gyárlátogatásra következett a Continental Automotive Hungary Kft.-nél, amely cég a tavalyi kampány során elnyerte az önkormányzat által adományozott „Környezetbarát Munkahely” címet az alternatív közlekedési módok elősegítéséért a cégen belül. A vállalat tevékenységének ismertetése után a mobilitás-menedzsment területén elért eredmények bemutatására kerül sor. Láthattuk a szerződéses járatoknak épült buszmegállókat, a kerékpártárolókat, valamint a zuhanyzókat.

A gyárlátogatás után Némedi Lajos alpolgármester úr összefoglalta a konferencián szerzett tapasztalatokat, megköszönte a részvételt és sok sikert kívánt az idei kampány megszervezéséhez.

Bízunk benne, hogy a konferencián szerzett tapasztalatok, politikai vezetők, szakmai előadók előadásai nagymértékben segítik a felkészülést a 2013-as kampány lebonyolításában, hogy a megfelelő programokkal élményt és tudást közvetítsenek a városok polgárai felé, és az összefogás jegyében Brüsszel felé is megmutatkozhasson Magyarország sikere.

A konferencia képei az EMH Facebook képgalériában

Előadások anyagai:

Némedi Lajos Veszprém M.J.V. alpolgármesterének előadása: Energia-hatékonyság és mobilitás menedzsment Veszprémben

Dr. Orbán Hunor főosztályvezető-helyettes előadása: Levegőtisztaság-védelmi szabályozás felülvizsgálata, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése
Az előadás szöveges összefoglalója

Simon Szabolcs vezető tanácsos előadása: a KKR, mint a nem motorizált közösségi közlekedés fejlesztésének eszköze
Az előadás szöveges összefoglalója

Dr. Domokos Endre egyetemi professzor előadása a levegőtisztaságról

Mogyorossy Tibor ügyvezető előadása az elektromos és a biogáz-üzemű járművekről
Hazai biogáz termelés

Lőkös László ügyvezető igazgató előadása a Polimer- kompozitok a közlekedésépítésben címmel (MÁV-Thermint Hegesztő Kft.)
Az előadás szöveges összefoglalója

Mészáros Csaba az evopro csoport tulajdonos előadása - Innovatív magyar fejlesztés a nulla-emisszió jegyében címmel (evopro Holding Zrt.)
Az előadás szöveges összefoglalója

Peter Staelens brüsszeli EMH európai koordinátor előadása, az EMH európai hátteréről, a program tartalmi elemeiről

Szerencsi Éva Nemzeti Fejlesztési Minisztérium EMH nemzeti koordinátorának előadása a költséghatékony kampány megszervezésének lehetőségeiről

Fucsku Anita veszprémi EMH helyi koordinátor előadása a 2012. évi veszprémi sikeres kampányról

Gradvolt Szilveszter r. őrnagy, pécsi VBB titkár előadása Pécs Város Városi Baleset-megelőzési Bizottság bemutatkozása, a Mobilitási Héten szervezett és további fontos programjai
Az előadás szöveges összefoglalója