Facebook

Minden korábbinál sikeresebb volt a 2011. évi Európai Mobilitási Hét Magyarországon

A „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében szeptember 16-22. között megrendezett Európai Mobilitási Hét (EMH) programjaihoz az idén 104 magyar település csatlakozott. A 10. jubileumi kampány egyik központi eseményén, a fővárosi Autómentes Hétvégén közel 450 ezren vettek részt. Az Autómentes Napon számos település zárta le központi utcáját az autóforgalom előtt, szervezett kerékpáros felvonulást és más, a környezetkímélő közlekedést népszerűsítő programokat. A közösségi közlekedési társaságok akciókkal, kedvezményekkel hívták fel a figyelmet szolgáltatásaikra.

Az Európai Mobilitási Hét az első pillanattól fogva kedvező fogadtatásra talált Magyarországon. 2000 óta minden év szeptemberében egyre növekvő számú esemény, egyre gazdagabb programkínálat számít az emberek figyelmére, részvételére. Idén is sikerült felülmúlni az elmúlt év rekordját: a tavalyi 96 önkormányzat után 2011-ben 104 település csatlakozott a kezdeményezéshez. A nemzetközi összevetésben ezzel Magyarország Ausztria, Spanyolország és a jól hajrázó Lengyelország után a negyedik legjobb teljesítményt nyújtotta, megelőzve pl. Franciaországot, Svédországot és Olaszországot is.

A szeptember 17. és 18. között megrendezett Autómentes Hétvége egy időpontra esett a Hősök terén tartott Nemzeti Vágtával és a Lánchídra szervezett Tudományok Hídjával. Így szombaton eddig sosem látott méretű gyalogossétánnyá alakult a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca, az Andrássy út és a Hősök tere térsége. A gazdag programkínálat mintegy 450 ezer látogatót vonzott. A kétnapos rendezvény alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium standjánál kétezren töltöttek ki KRESZ vagy környezetvédelmi tesztet, a Vöröskereszt sátrában pedig több mint 180-an adtak vért. Miután két napig nem jártak az autók Budapest e részén, a főváros levegőjének légszennyezettségében több időpontban 30-40-50 százalékos csökkenést mutattak ki.

Az Autómentes Napon a MÁV-START Zrt. teljes szolgáltatási területén és a GYSEV Zrt. magyarországi vonalhálózatán forgalmi engedélyük bemutatása mellett díjmentesen utazhattak az autósok. Az Európai Mobilitási Hét teljes ideje alatt a két vasúttársaság vonatain ingyen szállíthatták kerékpárjukat az érvényes belföldi menetjeggyel rendelkező utasok. Szeptember 22-én több Volán-társaság és helyi közösségi közlekedési vállalat is díjmentesen közlekedtette járatait.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként ezúttal is arra törekedett, hogy mind többekhez jusson el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük. A szaktárca szakmai kommunikációval, promóciós anyagokkal támogatta az önkormányzatok munkáját, de saját programokkal - egyebek mellett a Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra valamint a „Közlekedj ÖKOsan!” rajz-, fotó- és kreatív pályázat - is népszerűsítette az Európai Mobilitási Hét kezdeményezést.