Facebook

Európai Mobilitási Hét záró rendezvény és díjátadó ünnepség

Az önkormányzatok és civil szervezetek lelkes szervezőmunkájának is köszönhető, hogy az Európai Mobilitási Hét idei magyarországi eseménysorozata minden korábbinál sikeresebben zajlott le – mondta el Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2012. december 11-én, Budapesten. A szaktárca eredményeket összegző szakmai konferenciáján elismeréseket adtak át a legjobban teljesítő helyhatóságoknak és munkatársaiknak.

Schváb Zoltán kifejtette: a nemzeti koordinációt végző fejlesztési minisztérium támogatásával 2012-ben ismét sikerült felülmúlni a korábbi évek rekordját. A tavalyi 105 településhez képest idén 112 regisztrált önkormányzat csatlakozott az Európai Mobilitási Hét kezdeményezéshez. A nemzetközi összevetésben ezzel Magyarország Ausztria, Spanyolország és Franciaország után a negyedik legjobb teljesítményt nyújtotta.

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium saját programjaival - Liszt Ferenc Nemzetközi Kerékpártúra, Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció vagy a hagyományos rajz-, fotó- és kreatív családi pályázat - is népszerűsíti a környezetbarát közlekedési módokat. Az NFM kerékpáros kampánya, a Magyar Kerékpárosklub szervezésében megvalósult Bringázz a munkába! és a Kerékpáros Magyarország Szövetség közreműködésével zajló Kerékpárosbarát Település és Munkahely pályázatok is hozzájárultak a közös európai célok eléréséhez.

A legszorgosabb helyi szervezőket (Fucsku Anita (Veszprém), Kőnig Ferenc (Pécs), Lukovicsné Varga Erika (Nyíregyháza), Oláh András Márton (Tatabánya) és Villám Zsuzsanna (Budakalász)) kerékpárokkal is jutalmazta a minisztérium.

Oklevelet vehetett át a rendezvénysorozat helyi programjainak előkészítésében legjobban teljesítő öt önkormányzat (Dévaványa, Győr, Hajdúböszörmény, Kalocsa és Tapolca) és további húsz, kiemelkedő munkát végző helyhatóság (Békéscsaba, a Főváros képviseletében a Budapesti Közlekedési Központ, Budapest X. Kerület Kőbánya, Ebes, Eger, Jászberény, Kecskemét, Kiskunhalas, Lábatlan, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nagykovácsi, Pécel, Salgótarján, Szarvas, Szeged, Szekszárd, Vásárosnamény, Zamárdi) képviselője.

A díjátadást követően a 2012. évben legeredményesebb helyi kopordinátorok tartottak bemutató előadásokat szervezési tapasztalataikról.

Az elhangozott eladások prezentációs anyagai az alábbiakban letölthetők:

Fucsku Anita: Veszprémi Mobilitási Hét

Lukovicsné Varga Erika: Nyíregyházi Autómentes Napok

Dékányné Szalai Katalin: Dévavényai Autómentes Nap

Oláh András Márton: Tatabányai Mobilitási Hét

Kovácsné Czinege Piroska: Kalocsai Mobilitási Nap

Varga Andrea: Bringázz a munkába! 2012. őszi kampány

Tóth Judit: Kerékpárosbarát Település és Munkahely pályázatok 2012.