Facebook

A 2012. évi Európai Mobilitási Hét központi témája a fenntartható várostervezés, idei jelmondata: "Mozdulj a jó irányba!"

Az Európai Mobilitási Hét kampánya minden évben a fenntartható közlekedés egy-egy kiemelt témájára összpontosít, a résztvevő önkormányzatok erre összpontosítva állítják össze szeptemberi programjaikat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az intézkedések között minél több maradandó rendelkezés bevezetésére is sor kerülhessen.

 

A fenntartható városi közlekedés integrált tervezői szemlélettel érhető el, amely figyelembe veszi a városban és környékén elérhető valamennyi közlekedési módot. A Fenntartható Városi Közlekedési Terv (Sustainable Urban Mobility Plans, SUMPs) olyan intézkedéseket fog össze, amelyek lépésről lépésre közelítik egymáshoz az üzleti szektort és a lakosság közlekedési igényeit. Arra törekszik tehát, hogy egyensúlyt teremtsen a környezet minősége, a gazdasági fejlődés és a társadalmi egyenlőség között.

 

A folyamat felgyorsítása érdekében az Európai Bizottság elfogadta a Városi Közlekedési Akciótervet (Action Plan on Urban Mobility), és a továbbiakban iránymutató anyagokkal, a viszonyítási alapok kijelölésével, valamint a városi közlekedéssel foglalkozó szakemberek oktató tevékenységéhez nyújtott támogatással segíti a helyi hatóságokat az Fenntartható Városi Közlekedési Tervek kidolgozásában.