Facebook

Átadták az Európai Mobilitási Hét legjobb szervező városának díját Brüsszelben

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Közlekedési Főigazgatósága elismerően szólt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által koordinált országos programsorozat sikerességéről. A szervezet a legjobban teljesítő városok közé sorolta Budapestet, amely kiemelt helyen várta az elismerések átadását a Mobility Award rendezvényen 2014. március 24-én, Brüsszelben.

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Közlekedési Főigazgatósága elismerően szólt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által koordinált országos programsorozat sikerességéről. A szervezet a legjobban teljesítő városok közé sorolta Budapestet, amely kiemelt helyen várta az elismerések átadását a Mobility Award rendezvényen 2014. március 24-én, Brüsszelben. 

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett programsorozat a fenntartható városi mobilitást népszerűsíteti. Budapest 2002 óta minden évben részese a városlakók körében nagyon népszerű Európai Mobilitási Hétnek. A fővárosi programok legfontosabb eleme a hagyományosan az Andrássy úton megrendezett Autómentes Nap. Ebből az alkalomból megnyitják a gyalogosok előtt Budapest legfontosabb és legpatinásabb sugárútját, szemléltetve, hogy a belvárosi lét elképzelhető személygépkocsi-használat nélkül is. A tavalyi eseményeken kiemelt szerepet kaptak a Főváros környezettudatos közlekedést előmozdító projektjei, többek között a villamos és kerékpáros fejlesztések részletes ismertetése, az új, környezetbarát buszok bemutatása. Az Európai Bizottság az alábbi 10 város teljesítményét emelte ki.

 Budapest (Magyarország)

Ljubljana (Szlovénia)

Östersund (Svédország) 

Bologna (Olaszország)

Gdynia (Lengyelország)

Hundiksvall (Svédország)

Labin (Horvátország)

Larnaka (Ciprus)

Szófia (Bulgária)

Turku (Finnország)

A végső győztes az első három jelölt város közül került ki, a 2013. évi Európai Mobilitási Hét Díjat a szlovén főváros, Ljubljana vehette át. A rangos elismerést Janez Potočnik környezetvédelmi biztos nyújtotta át a város alpolgármesterének, Jelka Žekarnak. Žekar asszony rövid köszönőbeszédében kifejtette, hogy Ljubljana álláspontja szerint „mindannyiunk jobb jövőjéhez járulunk hozzá azáltal, ha a közlekedőket a fenntartható mobilitás            részesévé       tesszük.”

A környezetvédelmi biztos köszöntött minden döntős várost, így Budapestet (Magyarország) és Östersundot (Svédország) is, hangsúlyozva, hogy ezek a városok voltak a környezet védelem szempontjából a közlekedési szokások megváltoztatásának és az ehhez szükséges feltételek megteremtésének legjobb példái, amelyeknek példaképként kell állniuk és inspirációként szolgálniuk minden város számára Európa-szerte.

Janez Potočnik kiemelte: „biztosítanunk kell, hogy az európai emberek lakókörnyezete olyan helyek összessége legyen, ahol teljes életet lehet élni. Az idei mobilitási hét célja, hogy városainkat élhető helyekké alakítsuk át.”

A 2013. év Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP) díját a spanyolországi Rivas Vaciamadrid városa vehette át az Európai Bizottság alelnökétől és közlekedési biztosától, Siim Kallas-tól. A másik két döntős város, a franciaországi  Strasbourg és a spanyolországi Vitoria-Gasteiz teljesítményét szintén méltatták a téren, kiemelve, hogy a társadalom-, gazdaság- és környezetvédelmi politikájukat egyaránt kiválóan integrálták fenntartható városi mobilitási terveikbe. „Ezt a rendkívül sikeres kampányt már 13 éve folytatjuk. Az évek során a kampány jelentős mértékben kibővült, és ezért köszönetemet szeretném kifejezni a nemzeti koordinátoroknak kemény munkájukért” – mondta Siim Kallas.

 Az idei év Európai Mobilitási Hét szlogenje: A mi utcánk a mi jövőnk!