Facebook

Rekordszámú önkormányzat csatlakozott idén az Európai Mobilitási Héthez

Autómentes Nappal zárult le az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozata 2013. szeptember 22-én. Az idei évben rekordszámú hazai önkormányzat regisztrált a Mobilitási Hét nemzetközi honlapján, összesen 129 helyhatóság kapcsolódott be az egyhetes kampányba. Ezzel nemzetközi összehasonlításban dobogós helyre került Magyarország, 47 ország közül csak Ausztria és Spanyolország előzte meg hazánkat.

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya. Célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze. Arra bátorít, hogy a települések igyekezzenek rábírni polgáraikat a gépkocsi használata helyett más közlekedési módok, a kerékpár, a gyaloglás vagy a közösségi közlekedés előnyben részesítésére. 2013 az Európai Unióban a Levegő Éve, ehhez igazodva hirdették meg a 12. alkalommal megrendezett Mobilitási Hét mottóját is: „Tiszta Levegő – Mozdulj érte!”. 

Az Európai Mobilitási Hetet hagyományosan minden év szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Az Autómentes Nappal záruló eseménysorozat hazai koordinátora a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.  A közösségi kezdeményezés az első pillanattól fogva kedvező fogadtatásra talált Magyarországon. 2000 óta minden szeptemberben egyre több településen, egyre gazdagabb programkínálat számít az emberek figyelmére, részvételére.Tavaly minden korábbinál több, összesen 112 hazai önkormányzat regisztrált, ezzel Magyarország a résztvevő országok között a negyedik helyen végzett. Idén ismét sikerült túlszárnyalni a rekordot, 129 település vállalt szerepet a programsorozatban. Ezzel dobogós helyezést értünk el, Ausztria és Spanyolország után Magyarországról regisztráltak a harmadik legtöbben, közvetlenül megelőzve Franciaországot és Olaszországot is.

Szeptember 22-én, a gyalogosok számára teljes hosszában átadott Andrássy úton a Budapesti Közlekedési központ koordinálásában sokszínű rendezvénysorozat várta a látogatókat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében a zenei előadók mellett kézműves foglalkozásokat, öko iparművészeti workshopot, arcfestést valamint kerékpáros bemutatót tartottak, és egy szimulátor segítségével végig lehetett kerékpározni az újonnan elkészült fővárosi kerékpárutakon. A Magyar Villamos Művek Zrt. jóvoltából elektromosautó-kiállítást is megtekinthettek a látogatók, sőt ki is próbálhatták az elektromos gokartokat. A Közlekedéstudományi Intézet Életúton programja keretében a biztonságos közlekedésre nevelő bemutatók, játékos programok vártak minden korosztályt a helyszínen. A MÁV-csoport mozdonyszimulátorral, sínautóval, hajtánypályával települt ki az Kodály köröndhöz. A nagyközönség most először próbálhatta ki, és ülhetett be a MÁV-GÉPÉSZET saját gyártású IC+ kocsijainak üléseibe, a legkisebbeket pedig gyermekfoglalkoztató sátor várta.A hétvégi budapesti rendezvényekre a BKK tájékoztatása szerint közel félmillió ember látogatott ki, a vidéki rendezvényeken, a települések méretétől függően néhány száztól több ezer főig változott a programokon résztvevők száma.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommunikációs Főosztály

 Budapest, 2013. szeptember 24.