Facebook

EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT ÉS AUTÓMENTES NAP ZÁRÓ RENDEZVÉNY ÉS DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

A szervező önkormányzatok, közreműködő szervezetek részvételével 2013. december 10-én került sor az idei Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvény szakmai értékelésére. A programzáró rendezvény keretében a kimagasló teljesítményt mutató önkormányzatok és helyi szervező munkatársak vehettek át elismeréseket.

2013-ban rekordszámú hazai település regisztrált az egyhetes kampány nemzetközi honlapján. Összesen 129 helyhatóság kapcsolódott be a szeptemberi rendezvénysorozatba, ezzel Magyarország a 47 regisztrált ország közül a harmadik helyen végzett.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumrészéről Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár adta át a díjakat, aki köszöntőjében elmondta, hogy az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, amelynek célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, és polgáraik a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítsék előnyben. Idei évben az önkormányzatok által aláírt karták száma meghaladta a tavalyi számot, 129 regisztrált településsel a 49 résztvevő európai ország között 3. helyen végeztünk. Elmondható, hogy a kezdetektől növekvő tendenciát mutat a magyarországi települések érdeklődése a környezetbarát közlekedés és az egészség megóvásával kapcsolatos programok iránt. A településeken az EMH és AMN programjai minden korosztály figyelmét ráirányítják a közösségi közlekedési eszközök és a környezetbarát megoldások használatára.

 


Idei évben bebizonyítottuk országos szinten, hogy kevés forrásból is lehet kreatív, eredményes kampányokat készíteni, köszönjük a helyi szervezők energiáját és munkáját!  Lelkesedésük és az összefogásuk nélkül, amivel a kampány mellé álltak, nem sikerült volna elérnünk a dobogót, elérnünk, hogy szeptemberben az egész ország az Európai Mobilitási Hétről beszéljen.

2013. évben rendhagyó módon több, állami vállalat összefogásával és támogatásával sikerült óriásplakátokon, online úton terjesztett kisfilmmel, rádióspottal és újsághirdetésekkel is az eddiginél intenzívebb módon megszólítanunk a lakosságot, a „Szállj ki az autóból!” jelmondattal. A kampány célja volt, hogy bemutassuk a lakosságnak a közösségi közlekedés terén elért fejlesztéseket, és népszerűsítsük azok használatát.

Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap célja nem az autóhasználat megakadályozása, hanem egy modern szemléletváltás elfogadtatása, melynek eredményeképpen, a közösségi közlekedési eszközök és az azt kiegészítő kerékpározás és gyaloglás hatékonyabbá és egyben környezetbarátabbá teheti a közlekedést. Minden egyes ember egyéni felelőssége is, hogy ő maga mennyit tesz a környezetéért, a saját egészségéért.

Az NFM három kategóriában jutalmazta az EMH és AMN szervezőket.

 

Elsőként a 2013. év húsz „Kiemelkedő szervező” önkormányzata, szervezete vehette át az oklevelet:

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Közlekedési Központ

Budapest VI. kerület Terézváros Önkormányzata

Budapest XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata

Budapest XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzata

Csurgó Város Önkormányzata

Dévaványa Város Önkormányzata

Gyomaendőd Város Önkormányzata

Győr Megyeri Jogú Város Önkormányzat

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata

Írottkő Naturparkért Egyesület (Kőszeg)

Jászberény Város Önkormányzata

Kiskunhalas Város Önkormányzata

Lábatlan Város Önkormányzata

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szarvas Város Önkormányzata

Székesfehérvár Megyei jogú Város Önkormányzata

Tapolca Város Önkormányzata

Tiszaújváros Város Önkormányzata

Vác Város Önkormányzata

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

2013. év öt „Legjobb szervező” önkormányzata oklevél és kerékpár díjazásban részesült. A Minisztérium a kerékpárjutalmakkal mintegy ösztönözni kívánja az Önkormányzatokat, hogy kerékpáros flottát állítsanak üzembe.

Ebes Községi Önkormányzat

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Gyula Város Önkormányzata

Mórahalom Város Önkormányzata

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata

 

2013. év öt „Legszorgosabb helyi szervezője” oklevél és kerékpár jutalmazásban részesült:

Babos Anikó Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal stratégiai tervezője

Bódi-Nagy Piroska a Péceli Polgármesteri Hivatal közművelődési- és rendezvényszervezési referense

Dékányné Szalai Katalin Dévaványa Felemelkedéséért Közalapítvány főmunkatársa

Egervári-Cziotka Vanda Hévízi Polgármesteri Hivatal közoktatási és kulturális referense

Kanyó András Fehérgyarmat Város Önkormányzata irodavezetője

 

A díjátadó ünnepséget követően a legjobb szervező önkormányzatok és legszorgosabb helyi szervezők adták át tapasztalataikat az egybegyűlteknek.

Az elhangzott előadások prezentációs anyagai letölthető formában:

EMH rajz-, fotó- és családi kreatív pályázat
Babos Anikó – Győr

Battancs Erika – Mórahalom

Dékányné Szalai Katalin – Dévaványa

Kanyó András –Fehérgyarmat

Bódi-Nagy Piroska – Pécel