Facebook

Az olaszországi Bologna városa nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2011. évi díját

A döntőben a ciprusi Larnaka és a horvátországi Zágráb mérkőzött a győztessel. Az első helyezést elért város Janez Potočnik környezetvédelmi biztostól és Siim Kallas elnökhelyettestől, európai közlekedési biztostól vehette át megtisztelő díjat a Brüsszeli Hangszermúzeumban tartott 2012. március 5-i ünnepségen.

A közlekedési szakemberekből álló független zsűri értékelése szerint ebben a városban tették a legnagyobb erőfeszítést a fenntartható közlekedési módokra történő áttérés érdekében, itt vonták be leginkább a polgárokat az Európai Mobilitási Hét fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos tevékenységeibe. A döntőben a ciprusi Larnaka és a horvátországi Zágráb mérkőzött a győztessel. Az első helyezést elért város Janez Potočnik környezetvédelmi biztostól és Siim Kallas elnökhelyettestől, európai közlekedési biztostól vehette át megtisztelő díjat a Brüsszeli Hangszermúzeumban tartott 2012. március 5-i ünnepségen.

Siim Kallas közlekedésért felelős elnökhelyettes így fogalmazott: „Városaink tisztábbá, biztonságosabbá tételének kihívására reagálva 2011-ben a Közlekedés Fehér Könyve rámutatott arra, hogy új módon kell hozzáállnunk a városi közlekedéshez. A győztes városoktól igen sokat tanulhatunk e tekintetben. Ha az alternatív közlekedésben szerzett tapasztalataikat megosztják, az európai városok vonzóbb, megbízhatóbb lehetőségeket teremthetnek, s így kedvező irányba befolyásolhatják az életminőséget.”

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos szavaival: „Mivel a városok és polgáraik egyre jobban szenvednek a közlekedés okozta zaj- és légszennyezéstől, ez minden eddiginél jobb alkalmat ad arra, hogy a gépjármű helyett végre áttérjünk az egyéb közlekedési módokra. Bologna, Larnaka és Zágráb leleményes módszereket találtak arra, hogyan tegyék közlekedési infrastruktúrájukat hosszú távon fenntarthatóbbá. Remélem, mindez más városok számára is példaként szolgál.”

A 2011. évi kampány témája – az „Alternatív közlekedés” – a fenntartható közlekedést helyezte középpontjába a tiszta, üzemanyag-takarékos vagy emberi erővel meghajtott közlekedési módok előmozdításával.

Az Európai Mobilitási Hét zsűrijének díját Bologna nyerte el azzal, hogy egyetlen nap helyett egy egész „autómentes hétvégét” szervezett. A végrehajtott állandó intézkedések közé tartoztak a villamos áram meghajtású járművek számára épített töltőállomások, valamint a városi kerékpárút-hálózat 130 km-re történő meghosszabbításának terve. Az önkormányzat felkérte polgárait, hogy a Mobilitási Hét folyamán mondjanak véleményt a tervről. Erre a hétre Bologna egy széles gépjárműmentes övezetet is létrehozott a városközpontban. A gyalogos területet megnyitották az utcai előadóművészek, kiskereskedők, sportegyesületek előtt, s mivel a kezdeményezés 60 000-nél is több látogatót vonzott, a helyhatósági szervek úgy döntöttek, a jövőben is megismétlik ezeket a rendezvényeket. A város többek között számos biciklitúrát, kerékpáros műhelymunkát, „javítsd - magad” állomásokat, játékokat, felvonulásokat és villamos gépjárművekből álló kiállítást is szervezett. A biztonságos családi kerékpározásra buzdító javaslataikkal, magyarázataikkal a rendőrök is részt vettek a tájékoztatókon, a kerékpárosoknak nyújtott új szolgáltatásokról pedig tájékoztató pontot állítottak fel a lakosok részére.

További információkért kérjük, látogasson el a uMmGPTgRxtWKMjLbNb3MkmbW9iaWxpdHl3ZWVrQGljbGVpLm9yZw== weboldalra.