Facebook

A horvát főváros nyerte el az Európai Mobilitási Hét 2012. Díjat

A 2012. évi Európai Mobilitási Hét legjobb szervezői díját (EMW Award 2012.) Zágráb nyerte el. A horvát főváros kiemelkedően teljesített a közösségi közlekedés innovatív megközelítésének, a város polgárainak a közösségi közlekedés felé történő elkötelezettségének erősítésében. Az ünnepélyes díjátadóra 2013. március 7-én, a brüsszeli Varieté színházban került sor. Zágráb után – teljesítményük alapján – a további két dobogós helyet két svéd város: Gävle és Östersund kapta.

A rendezvényen beszédet mondott Janez Potočnik környezetvédelmi biztos, aki beszédében méltatta a közös munkát, melyet a városok és országok polgárai együtt végeznek, mondván: "ha mindannyian előre haladunk kis lépésekkel, együtt teszünk meg egy óriási előrelépést."


 


Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési  biztosa,  beszédében szintén gratulált az összes részt vevő városnak, megköszönte a fenntartható közösségi közlekedés érdekében tett erőfeszítéseket, valamint üdvözölte, hogy az idei év szlogenje a tiszta levegővel kapcsolatos. Elmondása szerint bízik abban, hogy hasonlóan kreatív kis és nagy projekteket láthat az Európai Bizottság a 2013-as évben, hasonlatosan a tavalyi évhez.  Beszéde után átadta a fenntartható városi mobilitási tervek (SUMP) díját, amelyben városkezelési tervet, a változás eléréséhez szükséges hatékony eszközök módját díjazták.  A Díjat 2012. évben Aberdeen (Egyesült Királyság) kapta.